NEWSLETTER
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο. Μην χάνετε κανένα νέο.
Πλέον οι οργανισμοί υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός που τους εκθέτει σε νέους κινδύνους. Ωστόσο, η ΤΝ δημιουργεί αμέτρητες ευκαιρίες για τη βελτίωση των λειτουργιών και της αποτελεσματικότητας, βοηθώντας τους οργανισμούς να ενισχύσουν την αξία και να αυξήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.
Οι πιο προνοητικοί οργανισμοί πειραματίζονται με την ΤΝ στην κυβερνοασφάλεια. Ένας τομέας με μεγάλες δυνατότητες, είναι οι τρόποι με τους οποίους η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να αναβαθμίσουν την κουλτούρα κυβερνοσφάλειάς τους.
Η Διαχείριση Ανθρώπινου Κινδύνου (HRM) στον κυβερνοχώρο είναι απαραίτητο στοιχείο της κουλτούρας κυβερνοασφάλειας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται την τεχνολογία είναι το παράθυρο μέσω του οποίου οι απειλές μπορούν να διεισδύσουν στους οργανισμούς.
Σε όλους τους οργανισμούς, αλλά ιδιαίτερα σε αυτούς που εφαρμόζουν διαφορετικούς τρόπους εργασίας από διάφορες γεωγραφικές περιοχές, η διαμόρφωση μιας ενιαίας και βιώσιμης κουλτούρας κυβερνοασφάλειας μπορεί να ενέχει δυσκολίες. Η κουλτούρα κυβερνοασφάλειας ενσωματώνει μια σειρά από θέματα, όπως ο τρόπος αντιμετώπισης της αντίστασης στις αλλαγές, η ασφαλής υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών χωρίς όμως να επιβραδύνεται η καινοτομία, η διαχείριση διασυνδεδεμένων συστημάτων με ασφάλεια, η αξιοποίηση των μετρήσεων και των δεδομένων, και πολλά άλλα.
Η KPMG μαζί με το Cybersecurity at Massachusetts Institute of Technology (MIT) Sloan (CAMS), μέρος του Τμήματος Έρευνας Κυβερνοασφάλειας του Sloan Management School, έθεσαν ως στόχο να κατανοήσουν καλύτερα την κουλτούρα κυβερνοασφάλειας, τις προκλήσεις της και τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει η ΤΝ.
H Δρ. Keri E. Pearlson, Executive Director, Cybersecurity στο MIT Sloan, MIT Sloan School of Management δήλωσε «Η παρούσα Έρευνα είναι μια από τις πρώτες που εξετάζει τις επιπτώσεις της ΤΝ στην κουλτούρα κυβερνοασφάλειας. Ενώ βλέπουμε ότι η ΤΝ επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της επιχείρησής μας σήμερα, ο αντίκτυπος που έχει τώρα (και ενδεχομένως και στο μέλλον) στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποί μας κάνουν τη δουλειά τους πρέπει να ληφθεί υπόψη από κάθε διευθυντικό στέλεχος. Το να αγνοούμε τις επιπτώσεις της ΤΝ στις αξίες, τις στάσεις και τις πεποιθήσεις που διαμορφώνουν τις συμπεριφορές των συναδέλφων μας σημαίνει ότι αφήνουμε ένα από τα βασικότερα τρωτά σημεία εκτεθειμένο σε κυβερνοαπειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οργανισμοί μας.»
Ο Κωνσταντίνος Γκαβαρδίνας, Director, Advisory, KPMG στην Ελλάδα δήλωσε «Στην άνιση μάχη ενάντια στις συνεχώς εξελισσόμενες κυβερνοαπειλές, η χρήση ΤΝ μπορεί να αντισταθμίσει αποτελεσματικά την έλλειψη πόρων, εξιδεικευμένης γνώσης και εργαλείων, να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να εγκαθιδρύσουν μια ισχυρή κουλτούρα κυβερνοασφάλειας και να ενδυναμώσουν το στελεχιακό τους δυναμικό.»
Βασικά θέματα:
• Ασφαλείς συμπεριφορές
Η προώθηση μιας κουλτούρας κυβερνοασφάλειας – οι αξίες, οι στάσεις και οι πεποιθήσεις σε επίπεδο ηγεσίας, ομάδας και ατόμου σε όλο το εύρος της επιχείρησης – είναι το κλειδί για τη διαχείριση του κινδύνου κυβερνοασφάλειας και την υιοθέτηση ασφαλών συμπεριφορών
• Τρέχον στάδιο ωριμότητας
Με βάση τα πέντε επίπεδα ωριμότητας της κουλτούρας κυβερνοασφάλειας, προκύπτει ότι οι οργανισμοί που συμμετείχαν στην παρούσα έρευνα βρίσκονται στα πρώτα βήματα του ταξιδιού τους στην κυβερνοασφάλεια, και ειδικά στη χρήση της ΤΝ για την ενίσχυσή της
• Οι προκλήσεις της κουλτούρας κυβερνοασφάλειας
Οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις στην πορεία για την οικοδόμηση μιας ισχυρής κουλτούρας κυβερνοασφάλειας. Μεταξύ τους, αναδεικνύονται τέσσερις θεματικοί άξονες: ο παράγοντας της ανθρώπινης συμπεριφοράς, οι αναδυόμενες τεχνολογίες, τα διασυνδεδεμένα συστήματα και η κουλτούρα των μετρήσεων
O Akhilesh Tuteja, Global Cyber Leader, της KPMG International δήλωσε «Η κουλτούρα κυβερνοασφάλειας είναι ισχυρή όταν οι άνθρωποι κάνουν το σωστό, κατανοούν ότι η κυβερνοασφάλεια ωφελεί την επιχείρηση, ενθαρρύνουν και έχουν απαιτήσεις από τους άλλους και όταν κάτι έχει πάει στραβά το παραδέχονται».
Πώς μπορεί η ΤΝ να βοηθήσει στην ενίσχυση της κουλτούρας κυβερνοασφάλειας;
Η προώθηση μιας ισχυρής κουλτούρας κυβερνοασφάλειας σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων και των ευρύτερων οικοσυστημάτων σίγουρα παρουσιάζει δυσκολίες, οι οποίες ολοένα και αυξάνονται. Η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει έναν οργανισμό να δημιουργήσει μια ισχυρή κουλτούρα κυβερνοασφάλειας μέσω πέντε βασικών θεματικών αξόνων: ορατότητα, αποτελεσματικότητα, ποσοτικοποίηση, εξατομίκευση και επεκτασιμότητα.
Η ΤΝ εν δράσει
Σενάριο: Η Yuki, Διευθύντρια Ασφάλειας Πληροφοριών, καθώς καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό της, ζητά τη βοήθεια του Διευθυντή Cyber HRM για να βελτιώσει τη στρατηγική ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του οργανισμού και να συμπεριλάβει δείκτες απόδοσης στην πληροφόρηση σε επίπεδο ΔΣ.
Περίπτωση χρήσης ΤΝ: Χρησιμοποιώντας την ΤΝ, ο Διευθυντής HRM συγκεντρώνει δεδομένα από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές για να προσφέρει μια στοχευμένη ανάλυση κινδύνου, εξατομικευμένη στρατηγική εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης και έναν βαθμολογικό πίνακα που συνδέει τις πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας με τα επιχειρηματικά αποτελέσματα.
Οφέλη: Αυτή η προσέγγιση μέσω ΤΝ εφοδιάζει την Yuki με σαφή συμπεράσματα βάσει δεδομένων για την κατανομή των πόρων, ενώ επιτρέπει στον Διευθυντή HRM να επικεντρώνεται στο επιχειρησιακό κομμάτι.
Ανακαλύψτε περισσότερα πρακτικά σενάρια που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε συνήθεις προκλήσεις όταν ξεκινάτε να χρησιμοποιείτε την ΤΝ για τη βελτίωση της κουλτούρας κυβερνοασφάλειας εδώ.
Επτά σημεία δράσης για να μετασχηματίσετε την κουλτούρα κυβερνοασφάλειάς σας
Δημιουργήστε μια ισχυρότερη κουλτούρα κυβερνοασφάλειας με την υποστήριξη της ΤΝ λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα:
Μια νέα εποχή στην κουλτούρα κυβερνοασφάλειας
Βασιζόμενοι στα ευρήματα αυτής της νέας έρευνας με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών του τομέα κυβερνοασφάλειας, ειδικών και στελεχών από διαφορετικούς κλάδους, διερευνούμε τους τρόπους αξιοποίησης της ΤΝ στην προώθηση ασφαλών συμπεριφορών στο χώρο εργασίας.
Με πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Μετανάστευσης και Ασύλου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υλοποιούν τη Δράση «Ψηφιοποίηση των Αρχείων του Κράτους».
Ένα καινοτόμο εργαλείο κάνει πιο εύκολη και αποτελεσματική την προετοιμασία των πληρωμάτων για επιθεωρήσεις πλοίων
Η METIS Cyberspace Technology επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε λύσεις συλλογής δεδομένων, παρακολούθησης επιδόσεων σε πραγματικό χρόνο και ευφυούς ανάλυσης για να συμπεριλάβει τις ανάγκες των πλοίων εξυπηρέτησης (SOV).
Ο όμιλος iliad και ο όμιλος CMA CGM συνεισέφεραν από 100 εκατομμύρια ευρώ στη χρηματοδότηση του ερευνητικού εργαστηρίου.
Η GTMaritime, κορυφαίος πάροχος λογισμικού ασφαλούς επικοινωνίας ναυτιλιακών δεδομένων, έφτασε τις 15.000 εγκαταστάσεις εν μέσω της επιταχυνόμενης αύξησης της ζήτησης για ασφαλείς και αξιόπιστες λύσεις λογισμικού για τη ναυτιλία. Η είδηση έρχεται μόλις 16 μήνες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι είχε ξεπεράσει το ορόσημο των 10.000 πλοίων.
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025
Μια αποκλειστική ελληνική ναυτιλιακή πύλη με εβδομαδιαίο δωρεάν newsletter από το 2016.
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο. Μην χάνετε κανένα νέο.