Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) ανακοίνωσε την κυκλοφορία του "Παγκόσμιου Οδηγού Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία: Βοηθώντας τις ναυτιλιακές εταιρείες να προετοιμαστούν, να δράσουν και να ανακάμψουν", έναν ολοκληρωμένο πόρο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες και το πλήρωμα να προετοιμαστούν, να ανταποκριθούν και να ανακάμψουν από τις παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Ο οδηγός βασίζεται στα κρίσιμα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία Covid-19 και άλλες παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας που επηρέασαν σημαντικά τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Καθορίζει ένα βήμα προς βήμα σχέδιο δράσης που μπορεί να εφαρμοστεί απρόσκοπτα στο πλαίσιο του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας (SMS) μιας εταιρείας και να ενσωματωθεί στο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων (CMP).
Ο οδηγός περιλαμβάνει εκτενείς πληροφορίες από παγκόσμιους οργανισμούς, ναυτιλιακές εταιρείες, πληρώματα, επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου και οργανώσεις πρόνοιας. Αυτές οι συνδυασμένες προοπτικές διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες είναι καλά εξοπλισμένες για να προετοιμαστούν, να δράσουν και να ανακάμψουν από παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, διατηρώντας έτσι την επιχειρησιακή συνέχεια και διασφαλίζοντας την ευημερία των πληρωμάτων τους.
Οι βασικοί τομείς περιεχομένου περιλαμβάνουν:
Ρόλοι και ευθύνες για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
Υγεία και ευεξία των ναυτικών, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ψυχικής υγείας
Στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης επιδημίας επί του σκάφους
Πρωτόκολλα αλλαγής πληρώματος τόσο για τους διαχειριστές πληρώματος όσο και για τους ναυτικούς
Διαδικασίες για τη διαχείριση κρουσμάτων στο λιμάνι και στη θάλασσα
Πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη επί του πλοίου και στο λιμάνι
Σχεδιασμός επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης
Επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων και εφαρμογή των διδαγμάτων μετά την έκτακτη ανάγκη
Διατήρηση της συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Διεθνών Κανονισμών Υγείας της ΠΟΥ του 2005, της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας της ΔΟΕ του 2006 και της Σύμβασης FAL.