Ο Γιάννης Γουλανδρής συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου για πρώτη φορά παγκοσμίως το 1973 όταν η κλιματική αλλαγή ήταν ακόμα όρος άγνωστος.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι γεγονός. Είναι όμορφα, οικονομικά στην χρήση και θα έλεγε κανείς πως έρχονται από το μέλλον. Ποιος όμως ξέρει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έρχονται από το παρελθόν και ότι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο φτιάχτηκε από τον Έλληνα εφοπλιστή Γιάννη Γουλανδρή στην Σύρο;
Πρόκειται για το Enfield 8000, ένα διθέσιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπαταρίας, που κυκλοφόρησε το 1973 και αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την εταιρεία Isle of Wight Enfield Automotive, που ανήκε στον Έλληνα εκατομμυριούχο Γιάννη Γουλανδρή. Το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε από μια ομάδα Ελλήνων και Βρετανών μηχανικών με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Αδρακτά (Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Enfield - απόφοιτος του ΜΙΤ) και η παραγωγή, αμέσως μετά την εισαγωγή του, μεταφέρθηκε στο Ελληνικό νησί της Σύρου. Συνολικά κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα 120 αυτοκίνητα.
Την εποχή εκείνη το Νεώριο ανήκε επίσης στον Γ. Γουλανδρή, (τα αδέλφια Γιάννης, Αλέξανδρος και Λεωνίδας είχαν αγοράσει τα ναυπηγεία στη Σύρο το 1968) οπότε καθώς ο μεγαλοεφοπλιστής είχε τεράστια αγάπη στην πατρίδα του αποφάσισε να παράξει το αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Όπως έλεγε και ο ίδιος “Η εταιρεία είναι Ελληνική, το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε από Έλληνες οπότε θα έπρεπε και αυτό να παράγεται από Έλληνες”.
Το 1973 λόγω της έντονης πετρελαϊκής κρίσης ο Γιάννης Γουλανδρής αποφασίζει να μεταφέρει τα γραφεία της εταιρείας στον Πειραιά και το εργοστάσιο που ουσιαστικά θα παρήγαγε το αυτοκίνητο, στο νησί της Σύρου.
Φυσικά το τερατώδες Ελληνικό κράτος και η πολύπλοκοι και δαιδαλώδεις νόμοι δεν επέτρεψαν ποτέ το αυτοκίνητο αυτό το οποίο αποτελούσε επιτομή τεχνολογίας να πουληθεί στην Ελλάδα. Το τέρας της γραφειοκρατίας έκανε πάλι το θαύμα του. Η εφαρμογή στην πράξη μίας Ελληνικής παγκόσμιας ιδέας για το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο έσβησε καθώς το Ελληνικό κράτος επινοούσε ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Το Enfield 8000 δεν πήρε ποτέ έγκριση.
Ηθικό δίδαγμα.Ο σεβασμός σε αυτούς τους ανθρώπους, θα πρέπει να είναι απόλυτος καθώς έβλεπαν δεκαετίες μπροστά από την εποχή τους και ποτέ δεν έπεφταν έξω.
Πολλά ειπώθηκαν μέσα στα χρόνια για τους λόγους που τελικά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield 8000 δεν κατάφερε να πουληθεί στην Ελλάδα. Εμείς δεν θα μπούμε σε θεωρίες συνωμοσίας. Θέλουμε απλώς να αναδείξουμε την αξία της Ελληνικής ναυτοσύνης και να αποτίσουμε φόρο τιμής σε ανθρώπους που ενώ είχαν την δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο, παρέμεναν ταπεινοί βλέποντας πάντα αυτό που κανείς άλλος δεν μπορούσε να δει. Το μέλλον. Διαφωνείτε;
Νίκος Κ. Δούκας
Φωτό: Image of an Enfield-Neorion 8000 Electric car, kindly provided by car designer Mr. Georgios Michael (https://en.wikipedia.org/wiki/Enfield_8000#/media/File:Enfield_Neorion_8000.jpg)